Illustraties

Leave a comment

Sinds mijn afstuderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in 1989 heb ik verschillende soorten materialen geïllustreerd. Lesmaterialen voor verschillende leeftijdsgroepen, van kleuters, de basisschool en middelbare scholen tot volwassenen. Verder heb ik illustraties gemaakt voor publiciteitsmaterialen voor theatergroepen en vrijwilligersorganisaties.

Het boek ‘Van dit boek ga je beter slapen’ schreef  ik samen met journaliste Catelijne Elzes. Naast het schrijven van artikelen, korte verhalen en lijstjes, heb ik natuurlijk ook veel illustraties gemaakt. Wat heerlijk, het hele boek in full-colour en veel ruimte voor tekeningen. En in november 2020 is al weer de vierde druk van de pers gerold! (Uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021579726, €16,50)

Je kunt wel raden waar het over gaat, maar bij deze wat meer uitleg;

In ‘Van dit boek ga je beter slapen’ reiken Catelijne Elzes en Deborah Freriks handvatten aan om beter te slapen. Tips voor slechte inslapers, mensen die niet doorslapen, maar ook dat een goede nacht al begint overdag. Catelijne Elzes en Deborah Freriks geven een humoristisch en hartverwarmend kijkje in hun eigen leven als slechte slapers.

Er is genoeg dat je kunt doen (en laten) om je nachtrust te verbeteren. Plus: je staat er niet alleen voor! ‘Van dit boek ga je beter slapen’ zorgt voor erkenning en herkenning. Een toegankelijk boek met journalistieke verhalen, humor, compassie, wetenschap en fijne illustraties. Erg geschikt om cadeau te geven.

Huisarts Tamara de Weijer: ‘Wat fijn dat de mogelijke oplossingen voor zo’n groot probleem nu eens met humor, begrip én kennis van zaken zijn beschreven. Zou in de wachtkamer van iedere huisarts moeten liggen’

Natuurlijk blijf ik als illustrator het liefst altijd in ontwikkeling. Daarom heb ik bijvoorbeeld de masterclass illustreren gedaan bij Philip Hopman, georganiseerd door de Queridoacademie. Het gedicht ‘Beauty’ was één van de huiswerkopdrachten.


Een inBlauwe zee omslagteressante uitgave om toe te lichten vind ik het boek ‘Eindelijk, eindelijk blauwe zee’, waar ik het omslag voor schilderde en dat in september 2015 is verschenen. Het boek gaat over de spannende reis van de Hoornse schepen De Eendracht en De Hoorn, die 400 jaar geleden op een geheime missie vertrokken om een nieuwe doorgang naar de Oost te vinden. Onder leiding van Schouten en Le Maire vinden ze een nieuwe route, rond de kaap die sindsdien te boek staat als Kaap Hoorn, en komen zo in de stille Zuidzee terecht. Daar beleven ze nog avonturen op de verschillende eilanden onderweg. Het is een boek geschreven voor de jeugd, vanuit de fictieve beleving van twee scheepsjongens. Maar omdat het gebaseerd is op de goed gedocumenteerde feiten en logboeken, is het ook vanuit historische interesse interessant om te lezen.

In de kinderboekenweek 2013 is mijn prentenboek ‘De reus mTovenaaret de kleine neus’, met tekst van André Nuyens, uitgekomen bij uitgeverij Literoza. De prenten heb ik gemaakt in gemengde technieken, aquarel met pentekeningen. En er valt heel wat op te zien. ‘De reus met de kleine neus’ is te leen in veel bibliotheken.

Verder heb ik illustraties gemaakt voor boeken (o.a. Coachen met succes bij uitgeverij de Kern, Goed geschoold bij uitgeverij Bigot & van Rossum) en lesmethoden o.a. voor Trias, Lezen over grenzen heen en Taalplan Kleuters (uitgegeven door Het Projectbureau/CED Rotterdam) en de methode 16 plus (uitgeverij Wolters Noordhoff).

Ook heb ik een straat-act mogen ontwerpen voor de Efteling en theatergroep TIramisu, bestaande uit een vogelhandpop, vogelkar en kostuums.

Verder blijf ik mezelf uitdagen met nieuwe (gemengde) technieken in het illustreren, maar ga ik ook lekker door met de ouderwetse fijne technieken (zoals aquarel in combinatie met pen). Inspiratie genoeg; Ons mooie Hoorn, bloemen uit de tuin, of het Blauwborstje (jazeker, gespot tijdens een wandeling in natuurgebied Zwanenwater bij Callantsoog).

hoofdtoren Hoorn opa bril

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *