Nieuws

Leave a comment

Finalist van ‘De nieuwe Vermeer’, omroep Max

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is in-het-atelier-797x1024.jpg

Het was een leerzaam project; meedoen aan ‘de Nieuwe Vermeer’, de programmareeks van omroep Max.
Je kon bij inschrijving kiezen uit 1 van de 6 vermiste schilderijen van Johannes Vermeer. Deze 6 zijn door creatievelingen uit het hele land, in technieken naar keuze ‘opnieuw’ gemaakt.
Ik koos voor het vermiste zelfportret, waar de afmetingen van bekend zijn, en dat er 1 persoon op stond, met voorwerpen, in een kamer. Verder is er geen (zelf/)portret bekend van Vermeer, en we hebben dus geen idee hoe de man er uit zag. Bij deze wedstrijd zijn er ruim 200 nieuwe zelfportretten door mensen gemaakt. In de online expositie kun je de 30 finalisten die daar uit gekozen zijn bekijken.Ik vond het vooral interessant om mezelf weer uit te dagen iets aan te gaan waar ik normaal gesproken niet voor zou kiezen. Zo groot teken ik meestal niet met potloden. En voorwerpen uit de 17e eeuw, ook niet dagelijkse kost.
Dit was een goed excuus om me weer eens te verdiepen. Boeken lezen, docu’s kijken, en dan bedenken hoe ik een portret kon maken dat aan de eisen (formaat, met voorwerpen, in een ruimte) voldeed, maar ook aan mijn persoonlijke insteek. Die ligt namelijk niet bij voorwerpen of een kamer weergeven, maar bij de man, zijn karakter, zijn leven. Hij heeft het niet makkelijk gehad, en dat heb ik geprobeerd te tekenen. In alle rust hard werken, met 11 kinderen in huis? En ondanks geldzorgen en schulden heeft hij zijn lat niet lager gelegd, hij heeft weinig schilderijen voltooid omdat hij er lang aan werkte. En daar hebben wij nu nog steeds plezier van, want elke Vermeer is een meesterwerk.

 

Via de website van Denieuwevermeer (link hieronder) kun je het werk van alle finalisten, en dus ook mijn ‘zelfportret’ van Vermeer bekijken. Leuk is dat je naar hartelust kan inzoomen.
https://kamer.denieuwevermeer.nl/#ZySSw/170

Bij elk werk staat een korte uitleg, zo lees je waarom ik gekozen heb voor de Japonse Rok, de voorwerpen en de Cupido op de achtergrond.
 
 

Te zien in de binnenstad van Delft

 
Bijna 100 van de kunstwerken die (uit de ongeveer 800 ingezonden werken) voor de finales zijn geselecteerd, hingen in het centrum van Delft. In winkels en achter ramen van woonhuizen.
Mijn Johannes stond achter het raam op de Boterbrug nummer 5.
 

 

 

Veiling voor onderzoeksgeld tegen longkanker brengt 40.000 euro op

Misschien heb je in februari 2019 ook gezien hoe een geëmotioneerde Irene Wüst de wereldtitel 1500 meter opdroeg aan haar overleden vriendin Paulien van Deutekom.

Paulien, ook profschaatster, had precies 10 jaar eerder goud gehaald op de 1500 meter. Op 37 jarige leeftijd stierf Paulien van Deutekom aan longkanker.

De vriendinnengroep van Irene en Paulien (Team Nuyt) begon daarna met geld inzamelen voor onderzoek naar de behandeling van longkanker, via verschillende acties van de Paulien van Deutekom faundation. Ook in 2020 hebben ze een veiling georganiseerd. Naast schaatspakken/kleding en zwemitems, waren er van allerlei andere sporten bijzondere items waarop geboden kon worden. Volleybalkleding, Olympische paraplu, gesigneerde items, kunstobjecten, sieraden en verschillende VIP-tickets voor schaats- en voetbaltoernooien. Ik heb twee dierportretten ingebracht voor deze veiling. Aquarel met aquarelpotlood.

De opbrengst was maar liefst 40.000 euro, en met aanvullende donaties heeft het team in totaal 100.000 euro opgehaald voor onderzoek!  

 

Van dit boek ga je beter slapen!

Het boek ‘Van dit boek ga je beter slapen’ schreef  ik samen met journaliste Catelijne Elzes. Naast het schrijven van artikelen, korte verhalen en lijstjes, heb ik natuurlijk ook veel illustraties gemaakt. Wat heerlijk, het hele boek in full-colour en veel ruimte voor tekeningen. En in november 2020 is al weer de vierde druk van de pers gerold! (Uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021579726, €16,50)

Je kunt wel raden waar het over gaat, maar bij deze wat meer uitleg;

In ‘Van dit boek ga je beter slapen’ reiken Catelijne Elzes en Deborah Freriks handvatten aan om beter te slapen. Tips voor slechte inslapers, mensen die niet doorslapen, maar ook dat een goede nacht al begint overdag. Catelijne Elzes en Deborah Freriks geven een humoristisch en hartverwarmend kijkje in hun eigen leven als slechte slapers.

Er is genoeg dat je kunt doen (en laten) om je nachtrust te verbeteren. Plus: je staat er niet alleen voor! ‘Van dit boek ga je beter slapen’ zorgt voor erkenning en herkenning. Een toegankelijk boek met journalistieke verhalen, humor, compassie, wetenschap en fijne illustraties. Erg geschikt om cadeau te geven.

Huisarts Tamara de Weijer: ‘Wat fijn dat de mogelijke oplossingen voor zo’n groot probleem nu eens met humor, begrip én kennis van zaken zijn beschreven. Zou in de wachtkamer van iedere huisarts moeten liggen’

Enkele illustraties uit het boek:

Aquarel voor Lucas Rive

‘Wie goed doet, goed ontmoet’ luidt een mooi gezegde. Zo mocht ik Chefkok Lucas Rive in 2016 verrassen met een aquarel die ik voor hem maakte. Lucas Rive reageerde enthousiast op de aquarel van zijn restaurant Lucas Rive aan de Oude Doelenkade.

DFreriks aquarel LRDe aquarel maakte ik in opdracht van Bibliotheek Hoorn, als dank voor de workshop koken die Lucas Rive vorige week gaf aan kinderen uit groep 8 van basisschool Ceder. Aan het einde van de workshop serveerden de kinderen de gerechten aan de nieuwe burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg.

‘Je kunt bij een kok van dit kaliber toch niet aankomen met een flesje wijn als bedankje’ aldus Milet Verberne van Bibliotheek Hoorn. En aangezien koken op zijn niveau ook ware kunstwerkjes oplevert, ontstond het idee om te bedanken met een kunstwerk, waarna ze mij benaderden. 

Ik vond het mooi dat een vakman als Lucas Rive tijd vrijmaakte in zijn drukke agenda om kinderen kennis te laten maken met zijn passie en vakmanschap. Een inspirerende ervaring voor kinderen. Vervolgens mocht ik mijn vakmanschap inzetten om hem te bedanken.

Helaas is Lucas Rive op 25 december 2019 overleden.

 

Tekenen en schilderen in
Atelier Canvas & Coffee

Teken- en schilderlessen

De doorlopende teken- en schilderlessen in Atelier Canvas & Coffee gaan het hele jaar door, behalve in de schoolvakanties. Sommige cursisten komen al jaren een vaste avond of ochtend in de week met veel plezier tekenen en schilderen. Aan je eigen keukentafel aan de slag gaan, het komt er voor zovelen nou eenmaal niet van. Schuif dan aan voor de koffie in het Atelier, en neem je kwasten/potloden mee.

Hoe werkt het bij ons?

Wekelijks kom je een ochtend of avond in een kleine gezellige groep aan je zelfgekozen onderwerp werken. Een portretje van je kind/man/hond? Dat mooie vakantie-uitzicht tekenen of schilderen? Je kunt elke maand in- of afhaken. Je werkt met de materialen waar jij zin in hebt. Er wordt gewerkt met potlood, aquarel, acryl en olieverf op waterbasis. Het is fijn werken in het lichte atelier, en er wordt natuurlijk altijd thee en koffie geschonken. Voor informatie over materialen en kosten kun je me mailen via ateliercanvas@hotmail.nl

 

Boekomslag Kaap Hoorn

2015 werd hier in Hoorn 400 jaar Kaap Hoorn gevierd. Ik heb de omslag geschilderd voor het boek ‘Eindelijk, eindelijk blauwe zee’. Een spannend jeugdboek, gebaseerd op de logboeken uit 1615.

Blauwe zee omslag

 

Het prentenboek ‘De reus met de kleine neus’ is bij veel bibliotheken te leen

Tovenaar

Het is een prentenboek met mijn illustraties, voor kinderen van 3 tot 6 jaar. En veel bibliotheken hebben het in hun collectie opgenomen. De illustraties heb ik gemaakt in aquarel met pen. De opdracht voor het maken van de illustraties bij het verhaal van André Nuyens kreeg ik doordat André een illustratoren wedstrijd organiseerde via een artikel in de krant. Hij had het verhaal, maar nu nog illustraties er bij. Ik las het artikel in de krant, ging lekker in Atelier Canvas & Coffee aan de slag… en ziedaar, de jury was erg blij met mijn inzending! Daarmee was de opdracht binnen en kon ik aan de slag om de prenten bij het hele verhaal te maken. Het boek ‘De reus met de kleine neus’ is met de kinderboekenweek 2013 uitgebracht, maar is uitverkocht.

Comments are closed.